Skip to content

Protected: Къщата на зидаря

September 4, 2018

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Double Bell Masonry Heater

January 7, 2017

elevationdouble-bell-stove-redux-eastplandouble-bell-stove-reduxsection-aasection-bb

Materials in use :
Ca Silicate composite insulation – bellow batch box fire chamber  & heat riser (blue color in drawing )
Refractory bricks  – all internal surface of first bell (yellow  color in drawing )
Solid red bricks – outer skin of first bell and all  walls of second bell  (red  color in drawing )

Wood burning Masonry heater

December 4, 2016

simple Pagoda

May 18, 2016

Ceremonial place, main structure – wood frame.

 

Уземни къщи / Earth Sheltered structures

February 27, 2015

Earth sheltering of a dwelling was known in traditional cultures where the climate requires equalization of inner outer temp or harsh winter conditions persist throughout the year.

Училище на село

May 26, 2014

Есен около пещта

September 27, 2012
Когато сезоните се повтарят…
Вече година малката пещ в Кабинка – модел на селска пещ, продължава да ни радва и събира.
Отново сме складирали пшеница, която чака да бъде смляна седмица за седмица, а после
превърната във вкусни печива.
За да поддържаме кваса ни силен и ръцете си сръчни, избрахме следния ритъм на печене:
Септември:
28.09 – Петък (13 лунен ден)

Октомври:

13.10 – Събота (28 лунен ден)
19.10 – Петък (5 лунен ден)
26.10 – Петък (11 лунен ден)

Обещахме си всеки път да добавяме и изпробваме още някоя рецепта за сладкиш, нов вид хляб

или хлебна форма, разбира се с любимия ни квас.

Акцента на петък 28 септември : Пълнозърнести багети* с риган и каламата от Пелопонес!

*Багетите са капризна хлебна форма, на която всеки пекар занаятчия отделя специално време
за усъвършенстване – от избора на продукти до оформянето и печенето. Традиционната френска
багета се приготвя с бяло брашно, мая и сол. Хляб предназначен за скростна консумация
под формата на брускети, сандвичи с много балончета и хрупкава златиста коричка.
 
Ще се радваме да ни пишете или снимате Вашите пекарски експерименти,
или заповядайте на място ако сте наблизо.
Адрес: Ивац войвода N9

0885 73 11 32 – Мария
0886 50 30 58 – Мартин

МММ Bread & Bakery

Garden @ Home

July 15, 2012

Garden @ Home

Basil in front of kitchen window. Grapes are soaked in sun and urban noise.

печене на хляб в глинената пещ !

March 1, 2012

квасен хляб, изпечен в глинена фурна В София вече се възражда културата на правене на квасен хляб в домашни условия.

каним Ви да се присъедините към тази общност: на хлебопекарите –алхимици!
КАК : Като учавствате в някоя от мартенските работилници за
правене на хляб с квас, пица на жар, меденки със
сусам и други стоплени от огън благинки.

дати за иницияция край пещта: 3-ти, 17ти, и 23ти  март в Кабинка !

в КАКВО се състои инициацията: Ще месим заедно квасно тесто и ще споделяме познание за   приготвянето на различни печива:
пълнозърнест пшеничен хляб, ръжен и “малките” хлебни форми : фокача, пърленка, чабата и free form пица!
пицата за обедната ни почивка ще си приготвим заедно.
Като бъдещи хлебари-алхимици ще ви е необходимо основно познание за това как работи класическата пещ на дърва:  Ние ще ви споделим опита ни от построяването на глинената пещ. В зависимост от интреса ви може да има и лекции за термодинамика и теория на контролираният огън.

Входа за работилницата е дарение от 35лв, срещу което ще получите и :  един хляб, квас –
стартер, пица на жар, печени плодове, и всичко, което си измайсторим заедно.

“Работните” места са 4 /максимум 5/, така че заявката за участие става
предварително.  Започваме сутринта в 8:45 с горно палене.

В случай че се самоорганизирате като група от 4 ще се отзовем с удобна за вас дата.

Адрес: Ивац войвода N9, Kabinka

0885 73 11 32 – Мария
0886 50 30 58 – Мартин

МММ Bread & Bakery,
Vi aspettiamo!

Работилница за печене в пещ на дърва и месене на квасен хляб

November 29, 2011

Следващата работилница за печене в пещ на дърва и месене на квасен хляб   ще се състои в два последователни дена:

9ти и 10ти декември 2011

Петък(9ти) ще празнуваме и Деня на Майката Земя заедно с още поне 800 места по света, където ще има подобни малки празненства, посветени на локалната и чисто и честно произведена храна.

Бела Речка организират на 8ми празненство в Павилион , в София. В черни Вит на 10ти също ще има празенство. повече в  Меню ( menumag.com )

Пещта е в Кабинка на ул. Ивац Войвода 9 в София

За записване : Свържете се с

Мария

или

Мартин

088 6503058